TQ.4.Dropping by. Fellas!

Tick! Tock!

Wednesday, January 30, 2013

Post-it.


Jumpa keratan info ni tadi. Thought nak share with u guys since me & my besties selalu bermusafir ke sana sini. Baca yuk! 


Sunnah nabi ketika bermusafir

Berikut adalah sunnah-sunnah nabi ketika bermusafir seperti yang disebut dalam salah satu siri program Fattabiouni di TV Alhijrah:

1) Niat dan tujuan bermusafir mestilah baik.

2) Sebelum bertolak atau keluar dari rumah, kerjakanlah solat sunat dua rakaat.

3) Nabi lebih suka bermusafir pada hari Khamis. Baginda tidak suka bermusafir pada hari Jumaat kerana dikhuatiri terlepas Solat Jumaat.

4) Nabi juga menggalakkan kita memulakan perjalanan pada waktu malam. Selain perjalanan menjadi lebih mudah, jarak juga terasa lebih singkat jika bermusafir pada waktu malam.

5) Bawa bersama beg kecil untuk mengisi barangan keperluan asas. Nabi ketika bermusafir sering membawa siwak, sikat, cermin, celak dan kayu wangi yang dipanggil Al-Midra.

6) Ucap selamat tinggal kepada keluarga dan memohon perlindungan daripada Allah SWT.

7) Minta pada sesiapa untuk doakan kesejahteraan kita. Nabi sendiri meminta para sahabat mendoakan untuknya.

8) Apabila keluar rumah, baca Bismillah.

9) Apabila mula menaiki kenderaan, berdoalah dan sentiasa berzikir.

10) Sunat bermusafir secara berkumpulan. Salah seorang perlu dilantik menjadi ketua agar perjalanan menjadi lebih tersusun dan teratur.

11) Bertakbir ketika naik ke paras yang tinggi dan bertasbih ketika turun ke paras rendah. Seperti contoh, apabila kapal terbang berlepas dan mula terbang, ketika itu bertakbirlah. Manakala ketika ia mula turun, bertasbihlah.

12) Mendengar nyanyian (nyanyian musafir/Al-Huda) juga digalakkan. Nabi gemar mendengar nyanyian ketika dalam perjalanan kerana ingin menghidupkan suasana yang ceria dan baik.

13) Setiap kali memasuki sesuatu kawasan atau sesebuah negara, berdoalah kepada Allah agar dipermudahkan segala urusan.

14) Bawa hadiah ketika pulang daripada bermusafir untuk ahli keluarga, sanak-saudara dan rakan-rakan.


Renung-renungkan dan selamat beramal :)


No comments: